Keramičke zubne fasete u Srbiji

Zubne fasete

Home » Zubarske usluge » Zubne fasete

Zubne fasete u Srbiji

zubne fasete Zubne fasete ili viniri su tanke ljuspice od kompozita ili porcelana koje oblažu prednju stranu zuba i poboljšavaju izgled zuba. One se rutinski koriste kao način da se isprave boja i oblik pojedinih zuba, kao i manje nepravilnsti u rasporedu zuba. Takođe, mogu se koristiti i da prikriju plombe kao i za maskiranje devitalizovanih ili čak polomljenih zuba. Pogodne su za primenu u situacijama kada se žele izbeći opsežna brušenja zuba.
Zubne fasete daju prirodan izgled zubima.
Zubne fasete, odnosno viniri, mogu da posluže kao alternativa ortodontskim tehnikama, jer je sam postupak vrlo jednostavan, kratak, a za rezultat ima lep i harmoničan osmeh. Ipak u nekim slučajevima ortodontski tretman je neizbežan pogotovo kad je cilj poboljšati funkcionalnost zuba i zagrižaj.

Za postavku faseta uglavnom su dovoljna dva odlaska kod zubara.

Tokom prve posete, zubar blago bruši prednji deo zuba kako bi napravio mesto za fasetu koristeći pritom lokalnu anesteziju. Zatim se uzima otisak koji se čalju u laboratoriju gde se izrađuju fasete. Tokom izrade laboratorijskih faseta, pacijentu se stavljaju privremene, ordinacijske fasete.

3, 4 dana kasnije, sve je spremno za postavku faseta. Boja faseta je u potpunosti u skladu sa bojom prirodnih zuba (osim ako pacijent nema drugačije zahteve), a napravljene su tako da savršeno sakriju nedostatak i daju pacijetnu osmeh kakav je želeo. Po zahtevu pacijenta, moguće je izvršiti korekcije na fasetama na licu mesta pre definitivnog pirčvršćivanja za prednji deo zuba. Zatim se fasete lepe uz pomoć specijalnog cementa. Ukoliko su dobro napravljane i dobro pričvšćene, kako i ako pacijent vodi računa, fasete mogu da traju i do 10 godina.

Ipak, treba imati u vidu da fasete menjaju boju kao i prirodni zubi, s tim što ne postoji mogučnost za njihovo izbeljivanje. Stoga bi trebalo izbegavati kafu, crno vino i naročito duvan.

Pogledajte cene