Ugradnja veštačke kosti | Eurodentist

Ugradnja veštačke kosti

Home » Zubarske usluge » Ugradnja veštačke kosti

Ugradnja veštačke kosti

Kako je uloga vilične kosti da pruži potporu zuba u vilici, ona gubi ugradnja vestacke kostisvoju funkciju zajedno sa gubitkom zuba i počinje da se resorbuje. Gubitak kosti na jednom mestu može da uzrokuje dalji gubitak kosti pa tako i gubitak zuba i dolazi do menjanja strukture lice.

Kost se uglavnom ugrađuje u slučajevima kad je potrebno ugraditi implant, a gustina, širina ili visina gosti nije dovoljna da bi podržala implant, pa je potrebno povećati njen volumen. U zavisnosti od toga koliko kosti je potrebno nadograditi i koja se tehnika koristi, ovaj postupak traje između 30 minuta i 2 sata. Postupak se uglavnom izvodi uz upotrebu lokalne anestezije i nije bolan.

Kad je reč o povećanju volumena kosti, razlikujemo transplataciju kosti i ugradnju kosti. Transplatacija podrazumeva donora, odnosno, kost se uzima sa kuka, lobanje ili brade samog pacijenta ili donora ljudskog ili životinjskog porekla. Ovakav postupak je komplikovaniji, skuplji i oporavak je duži, pa je danas već gotovo prevaziđen. Druga metoda jeste ugradnja veštačke kosti, prilikom čega se koriste sintetički materijali. Ova procedura je znatno jednostavnija i traje 30-40 minuta,a oporavak je trenutan.

Često se u slučajevima ugradnje ili transplantacije koristi resorptivna membrana koja služi da zaštiti i fiksira ugrađenu kost čime se pospešuje brzina zarastanja. U većini slučajeva, potrebno je sačekati oko 100 dana da bi se pristupilo ugradnji implanta, odnosno da bi se kost u tretiranoj regiji oformila i očvrsla. Ukoliko gubitak kosti nije značajan, moguće je u nekim slučajevima istovremeno sa ugradnjom kosti izvršiti i ugradnju implanta.

Jedan od propratnih postupaka koji se može izvršiti uz ugradnju veštačke kosti, a da bi se povećala visina kosti na način da se dobije prostor za postavljanje implanta jeste sinus lift. Ovaj postupak se vrši isključivo u gornjoj vilici gde se nalaze maksilarni sinusi, koji se pritom pažljivo podižu a veštačka kost se ubacuje u dno sinusa.

U Eurodentistu se uglavnom praktikuje metoda ugradnje veštačke kosti jer je modernija, efikasnija i bezbolnija.

Pogledajte cene