Lečenje paradentoze u Srbiji

Parodontopatija

Home » Zubarske usluge » Parodontopatija

Lečenje paradentoze u Srbiji

Paradentoza ili parodontopatija je progresivno propadanje svih struktura paradentoza lecenjekoje zub drže u kosti, usled čega dolazi do pomeranja i konačno do gubitka zuba.

Parodontopatija je najrasprostranjenija bolest zuba, a najveća opasnost je što ne boli sve dok ne dođe do komplikacija. Ovu bolest izaziva zubni plak koji se taloži na zubima i koji se ne može otkloniti običnim pranjem zuba.

Prvi simptom parodontopatije je krvarenje i preosetljivost desni, a uzroci mogu biti različiti. Najčešće je to genetska bolest, ali izazivaju je i neredovna ili nepravilna oralna higijena, pušenje, nepravilan položaj zuba, hormonski poremećaj i dr.

Kako bi se sprečilo manifestovanje ove bolesti, neophodno je pored dobre redovne higijene, redovno odlaziti kod zubara i uklanjati kamenac.

Ukoliko je već došlo do oboljenja parodoncijuma, postoji nekoliko vrsta lečenja, koja zavise od stepena parodontopatije.

U početnom stadijumu kad se pojavi gingivitis, lečenje je jednostavno jer su parodontalni džepovi odnosno prostor koje se stvori između zuba i desni,neznatni. Tada se kamenac i zubni plak otklanjaju posebnim instrumentima koji funkcionišu po principu ultrazvučnih vibracija.

Ukoliko su džepovi evidentni postoje dve vrste terapije u zavisnosti od uznapredovanosti parodontopatije. Ukoliko džepovi nisu suviše duboki, pristupa se čišćenju ili kiretaži parodontalnih džepova kojim kojim se  odstranjuju  sva patološki izmenjena tkiva parodoncijuma. Ukoliko su džepovi preduboki da bi se kiretažom očistili, pristupa se hirurškoj intervenciji  odnosno režanj operaciji. Režanj operacija se retko izvodi na samo jednom zubu, uglavnom je cela regija zahvaćena uznapredovalom parodontopatijom. U tom slučaju se pravi rez na desnima koje se odiže u obliku režnja i tako se postiže dobar pristup parodontalnom džepu, kako bi bilo omogućeno potpuno uklanjanje patološki izmenjenog tkiva. Ukoliko je parodontopatija izazvala teža koštana razaranja i duboke infrakoštane džepova, defekti se, gde je moguće, nadoknađuju  veštačkom kosti u obliku granula.

Svi navedeni postupci rade se pod lokalnom anestezijom i bezbolni su. Period oporavka zavisi od faze parodontopatije, odnosno od preduzete intervencije ali nije duži od 2 dana. Svi tretmani parodontopatije u Beogradu se vrše u jednom danu i preporučuje se još jedna kontrola dan nakon intervencije.

Pogledajte cene