Estetska stomatologija -

Estetska stomatologija

decembar 17, 2014
eurodentist

Dok se tradicionalna stomatologija zasniva na dijagnostikovanju lečenju ili sprečavanju bolesti zuba, estetska stomatologija kako joj i ime govori, podrazumeva tehnike kojima se poboljšava izled zuba i osmeha. Jednom rečju možemo reći da se tradicionalna stomatologija usmerena na zdravlje usta, a estetska na lepotu.

I jedan i druga vrsta obuvataju sve discipline stomatologije, kao što su oralna hirurgija, endodoncija, protetika, ali im je cilj drugačiji.

Pa se tako pod estetske stomatološke tratmane  danas ubrajaju:

Plombe ili indirektni ispuni

Postavljanje plombi kao deo konzervativne stomatologije jeste način da se ispuni deo zuba koji je bio zahvaćen karijesom. Estetska upotreba plombi podrazumeva plombe koje se prave od keramike ili od kompozitnih materijala tako da se u potpunosti uklapaju sa ostatkom zuba po pitanju boje i oblika. Naime, ove plombe se  izrađuju u zubnim laboratorijama na osnovu otiska zuba. Isti proces se primenjuje i u slučaju nadogradnje zuba ukoliko je zub slomljen ili je veći deo odstranjen prilikom otkanjanja karijesa. Ovi mali komadi protetike koji služe da nadograde ili zaštite zub u praksi se nazivaju onleji i inleji.

Izbeljivanje zuba

Izbeljivanje zuba omogućuje da se izbeli prirodna boja zuba odnosno emajla images (1) za do dve ili tri nijanse
ili da se prosto povrati prirodna belina zuba koja je se s godinama Izgubila usled konzumiranja kafe, crnog vina, duvana itd.. Danas postoje razni načini izbeljivanja zuba od kojih je napopularnije lasersko izbeljivanje jer najmanje oštećuje gleđ zuba, kao i kućno izbeljivanje zuba koje podrazumeva posebne navlake i tečnosti za izbeljivanje koje pacijent koristi dok ne dostigne željenu boju.

Zubne navlake ili fasete

Reč je o tankim keramičkom ljuspicama koje se posebnim materijalima nalepljuju na prednji deo zuba i omogučavaju da se poboljša boja i oblik zuba. Fasete se takođe izrađuju u laboratoriji na osnovu otiska zuba i na način da daju potpuno prirodan. Budući da mogu da prikriju manje malformacije zuba ili da im promene oblik, fasete su vrlo dobra alternativa ortodonskim tretmanima.

Zubni nakit

>
Ukoliko želite da osvežite svoj osmeh i učinite ga dodatno zavodljivim, možete se opredeliti i za zubni nakit u vidu cirkona, zlatnog nakita pa čak i dijamanta.04bad36cff19dad4734b736613be8140060f76aa-big

2 Comments. Leave new

Koju ordinaciju preporucujete?

Odgovori

Poštovana,

Budite slobodni da nam se obratite putem mejla na kontakt@eurodentist.rs ili na telefon 065 292 8115 i preporučićemo Vam ordinaciju shodno Vašim potrebama. Srdačan pozdrav!

Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.