Bezmetalne keramičke krunice za zube

Zubne krunice

Home » Zubarske usluge » Zubne krunice

Krunice za zube u Srbiji

krunice za zubeZubne krune zamenjuju vidljivi deo zuba u slučajevima kad je zud polomljen, devitalizovan ili krhk pa ga je potrebno zaštititi ili kad je zub izgubljen. Krunice se takođe mogu koristiti i iz čisto estetskih razloga kad postoje izražene nepravilnosti u boji ili obliku zuba.

Budići da se izrada krunica vrši na osnovu personalizovanog otiska, savršeno se uklapa sa postojećim prirodnim zubima ili krunicama tako da predstavlja istovremeno i funkcionalno i estetsko rešenje.

Zubne krunice u Beogradu se izrađuju u moderno opremljenim zubnotehnicčkim laboratorijama uz pomoć kompjutera što za rezultat imam savršeno preciznu izradu. Ipak, našim pacijentima uvek pružamo mogućnost da zahtevaju eventualne korekcije (promena boje, oblika, veličine) i to nakon određenog perioda adaptacije kada su krunice privremeno cementirane. Kada je pacijent u potpunosti zadovoljan protetskim radom, krunice se definitivno cementiraju.

Zubne krunice mogu biti izrađene od metala, keramike ili metal keramike.

Metalne krunice

Krunice izrađene od metala su najizdržljivije ali ne predstavljaju estetsko rešenje. Iz tog razloga se koriste prevashodno za molare, odnosno zadnje zube. Kako se za izradu ovig krunica često koristi kombinacija nikla i hroma, može se desiti da paciejnt alergijski pdreaguje na nikl.

Metalo-keramičke krune

Metalo-keramičke krune imaju metalnu osnovu koja je u potpunosti prekrivena keramikom ili porcelanom. Na taj način ovaj tip krunica je gotovo jednako izdržljiv kao metalne krunice dok je estetski besprekoran, pa se metalo-keramičke krune mogu podjednako koristiti kako za zadnje tako i za prednje zube.
Za osnovu metalo-keramičkih kruna se najčešće koristi titanijum koji spada u biokompatibilne materijale, pa u tom slučaju nisu moguće bilo kakve alergijske reakcije.

Keramičke krunice

Keramičke krune izrađuje se u celosti od keramike, odnosno osnova im je keramička ili cirkonska. Keramičke krunice su estetski neprevaziđene, a budući da ne sadrže metal ne postoji rizik od alergijskih reakcija. Međeutim, keramičke krunice su previše osetljive da bi mogle da podnesu pritisak izazvan žvakanjem pa se radije preporučuju za prednje zube.

Za koju god vrstu krunica da se odlučite, postupak izrade je isti:

– brušenje zuba i uzimanje individualnog otiska,
– izradu krunice u laboratoriji,
– probu krunice u ustima i eventualne korekcije,
– privremeno cementiranje (period adaptacije),
– definitivno cementiranje zubne krune.

Vek trajanja laboratorijski izrađene zubne krune najčešće je 8-10 godina, a može da traje i duže uz pažljivo postupanje i redovno i pravilno održavanje oralne higijene.